HAREKET EĞİTİMİNİN ÖZEL GEREKSİNİMİ BULUNAN BİREYLERDE ZİHİNSEL GELİŞİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

yazar:

kategori:

Uzun yıllardır bu alanda öğrendiğim en önemli ve dikkat ettiğim şeylerden biri, hareket bilimini asla ve asla sadece motor gelişimine yönelik planlamamaktır. Uluslararası alanda katıldığım birçok eğitimde hep buna yer verdim. Çünkü hareket temelli yaklaşımlar, çocuğun bilişsel becerilerine üst düzey bir katkı sağlıyordu.

Özel çocuklarımız en çok iletişim, sosyal etkileşim, duyusal işlemleme, davranışsal problemler, motor becerileri ve günlük yaşam becerileri gibi alanlarda zorluklar yaşıyorlar. Ancak hareket temelli uygulamaların bu becerilerin gelişimine katkısı çok büyük.

Hareket eğitiminin, özel gereksinimi bulunan bireyler için fiziksel ve zihinsel gelişimine faydaları:

Hareket eğitimi, denge ve koordinasyon becerilerini geliştirerek bireyin günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız olmasını sağlar. İnce motor becerilerin (el-göz koordinasyonu, yazı yazma) ve kaba motor becerilerin (koşma, zıplama) gelişmesine yardımcı olur. Fiziksel aktiviteler, dikkat süresini ve odaklanma becerisini arttırır. Düzenli fiziksel aktivite, hafızayı güçlendirir ve öğrenmeyi kolaylaştırır. Hareket oyunları ve egzersizler, bireylerin problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Grup içinde yapılan hareket aktiviteleri, sosyal etkileşimi artırarak iletişim becerilerini geliştirir.
Spor ve oyunlar, takım çalışması ve işbirliği becerilerini teşvik eder. Fiziksel başarılar ve gelişim, özgüveni artırır. Egzersiz, stres ve anksiyeteyi azaltır, genel duygusal dengeyi iyileştirir. Genel zihinsel fonksiyonları ve okul başarısını arttırır. Öğrenme yetilerini geliştirir ve bilgi işleme hızını artırır.

Sevgili ailelerimize önerilerim dahil oldukları veya olacakları hareket eğitimi programlarında mutlaka dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır

Her bireyin ihtiyaçlarına uygun hareket eğitim programları oluşturulmalıdır. Çocuğunuzun aldığı hareket eğitimi çocuğunuza özel mi planlandı ?

Gelişimin izlenmesi ve gerektiğinde programların güncellenmesi önemlidir. Gelişimi sürekli olarak takip ediliyor mu ? Bunun ile ilgili size geri dönütler veriliyor mu ?

Ailelerin desteği, hareket eğitimlerinin etkisini artırabilir. Çocuğunuz ile ilgili evde yapmanız gereken çalışmalar size aktarılıyor mu ?

Çocuğunuz hareket eğitiminden keyif alıyor mu?

25 yıllık meslek hayatımda öğrendiğim en önemli şey İlgi Ve Sevgi Herşeyi İyileştirir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir